NHT Naturlig Hormonterapi®
-bygger på et holistisk grundlag med 3 trin:

Holistisk kommer af det græske ord “holos”, som betyder hel/helhed. I forhold til mennesker betyder det, at man studerer mennesker som helheder og ikke blot som noget, der er sammensat af enkelte dele – hjerne, lunger, fordøjelsessystem, psyke etc. Det hele hænger sammen og påvirker hinanden. En mental tilstand kan for eksempel give fysiske symptomer. Mange vil nok kunne nikke genkendende til at få “nervøs” mave eller tissetrang i en presset situation. 

I forhold til Naturlig Hormonterapi, så handler det om at finde de forskellige ÅRSAGER til de symptomer, som klienten kommer med ved at arbejde holistisk altså helhedsorienteret. Hvis en kvinde eksempelvis lider af hedeture i overgangsalderen, så vil en hormontest afsløre hvilke hormonelle ubalancer, der er til stede og give en del af forklaringen på årsagerne til hedeturene.
Det kan være for meget kortisol (stress-hormon) og ubalancer imellem hormonet progesteron og østrogenerne, som der skal rettes op på. Men der kan også være visse føde- og drikkevarer som klienten spiser, som er medvirkende til at tricke hedeturene. 

Som NHT-vejleder i Naturlig Hormonterapi arbejder jeg ud fra disse 3 trin:

Trin 1 – Undgå yderligere belastning af hormonsystemet

Stop tilførslen af det, der forstyrrer og skaber kaos i hormonerne ved først og fremmest at tage hånd om stress-niveauet og minimere påvirkningen af de mange hormonforstyrrende stoffer. 
Start med at undgå de hormonforstyrrende stoffer, som du bliver udsat for hver dag og mange gange om dagen. Undgå parabener i plejeprodukter – cremer, shampoo og make-up. Undgå BPA (bisphenol A) i plastikbøtter og plastikflasker. Undgå flourstoffer i bagepapir og pizzabakker. Undgå dioxin (et restprodukt fra klorblegningsindustrien) i toilet-/køkkenpair og hygiejnebind /tamponer.

Svanemærkede produkter er fri for hormonforstyrrende stoffer! OBS: Deodoranter, der er Svanemærkede må indeholde aluminium, som er et omdiskuteret stof i forhold til hormonforstyrrelser og blandt andet brystkræft. Derfor anbefaler jeg at gå efter deodoranter UDEN ALUMINIUM.

Trin 2  – Fjern de årsager, som belaster hormonsystemet

Herunder udrensning af hormonforstyrrende stoffer. 

For mange vil stress-reducering også være et nødvendigt tiltag. Kronisk påvirkning af stress, og dermed stress-hormonet kortisol, skaber stor ubalance i hormonerne, da det “æder” hormonet progesteron, som er vigtigt for den overordnede hormonelle balance. 

Et svingende blodsukker, på grund af en for kulhydratrig kost med hvidt brød, kage, slik og sodavand, vil også påvirke hormonbalancen, da et lavt blodsukker vil udløse stress-hormoner, som får blodsukkeret til at stige. Desuden vil et kronisk højt blodsukker skabe inflammation i kroppen, som udover at være grobund for diabetes 2, hjerte-/karsygdomme og forhøjet blodtryk, også påvirker hormonelle ubalancer som depression og endometriose. 

Trin 3  – Giv kroppen og sindet det, der mangler

Mangler kroppen eksempelvis den rette næring med vitaminer og mineraler, skal det tilføres for blandt andet at støtte op omkring de hormonproducerende kirtler. For eksempel har skjoldbruskkirtlen brug for tilstrækkeligt selen, zink, jern og jod for at producere stofskiftehormoner, der er afgørende for alle kroppens celler, energiproduktion og forbrænding.

Mangler kroppen eksempelvis hormonet progesteron udfra en laboratorietest af hormoner, så kan det være en mulighed at tilføre BIOIDENTISK (naturligt) progesteron i samarbejde med en kvalificeret NHT-vejleder og din læge. Bioidinetisk progesteron er magen til kroppens eget progesteron modsat kunstigt “progesteron”, kaldet gestagen eller progestiner, som der for eksempel er i p-piller eller hormonspiral, som kan give give bivirkninger.

Ved at fjerne det, der belaster og give kroppen og sindet det, der mangler, vil kroppen ofte selv genoprette balancen – hvis der ikke er sket for store skader.

Det handler om at udbedre mangler fremfor at symptombehandle.

I praksis vil det være forskelligt fra menneske til menneske, hvad og hvor meget, der belaster kroppen og sindet samt hvilke mangler, der er i kroppen.

Fælles for alle er dog, at langtidsvarig stress og hormonforstyrrende stoffer ALTID belaster kroppen. Overordnet har alle brug for god næring, den rette mængde søvn, fysisk bevægelse og positive relationer både i arbejds- og privatlivet samt minimal og kort påvirkning af stress for at opnå hormonel balance og generel velvære. 

NHT Naturlig Hormonterapi® udspringer fra videnskabelig forskning

Ægteparret Anette og Jens-Ole Paulin står bag NHT Naturlig Hormonterapi® og uddanner NHT-vejledere, og sammen har de skrevet bogen ”Naturlig Hormonterapi – du har et valg”.

Bogen gennemgår 70 års forskning med mere end 250 forskningsstudier med bioidentiske hormoner – og fremlægger, hvordan bioidentiske hormoner samt en flerspektret indsats med kost og livsstilændringer kan rette op på hormonelle ubalancer – samt forebygge hormonrelaterede sygdomme.

Jeg anbefaler alle med hormonelle ubalancer at læse bogen. Den kan lånes på biblioteket, købes i boghandleren eller i min klinik. 

Læs også blogindlægget
Hvad er bioidentiske hormoner? Få svaret her!

Kærlig hilsen
Cecilie Zeuthen,
Kost- og livsstilvejleder,
NHT-vejleder i Naturlig hormonterapi®

Har du hormonelle ubalancer?

Som gener fra overgangsalderen, endometriose, PCO, fertilitetsproblemer, lavt stofskifte m.m., så læs mere om, hvordan jeg kan hjælpe dig.

Naturlig Hormonterapi®

>