Hvad er bioidentiske hormoner?

Bioidentiske hormoner, også kaldet naturlige hormoner, er 100% biokemisk magen til kroppens egne hormoner og fungerer dermed præcis som kroppens egne hormoner, hvilket betyder, at de kan udbedre mangler af hormoner i kroppen – modsat kunstige hormoner, der for eksempel er i p-piller og hormonspiral, som forstyrrer kroppens egen produktion af hormoner, da de er fremmede for kroppen. Men p-piller og hormonspiraler er jo netop også udviklet til at “forstyrre” kroppens hormoner og undgå en graviditet. De er ikke udviklet til at udbedre mangler. 

Når der er tale om fertilitetsbehandling anvendes der altid bioidentiske hormoner, da kunstige hormoner ikke kan fremme en graviditet, da de ikke indgår naturligt i hormonsystemet.

Bioidentiske hormoner kan ikke patenteres for deres biokemiske formel findes allerede i kroppen som kroppens egne hormoner – der er altså ikke nogen biokemisk formel, som er OPFUNDET og kan patenteres, som det er tilfældet ved de kunstige hormoner.

Det er veldokumenteret, at en del kvinder får bivirkninger af kunstige hormoner som p-piller. Hos unge kvinder øges risikoen for depression med 40% i følge et stort dansk studie* med omkring 1 million danske kvinder i alderen 15 -34 år.
Kilde: Skovlund, Mørch, Kessing et al. “Association of Hormonal Contraception With Depression”. JAMA Psychiatry. November 2016.

Bioidentiske hormoner/naturlige hormoner er ikke det samme som planteøstrogener

På grund af navnet “naturlige” hormoner forveksles de nogle gange med såkaldte planteøstrogener som eksempelvis findes i rødkløver og soya, da man forbinder naturlige hormoner med noget, der må komme fra naturen. Men ordet “naturlig” anvendes, fordi hormonerne er naturlige for vores krop, fordi de har den samme biokemiske struktur som kroppens egne hormoner. 

Bioidentiske hormoner er ligesom kunstige hormoner fremstillet i et laboratorie, og begge kan være baseret på planter, men er det ikke nødvendigvis. Der findes ikke nogle planter i naturen, som har samme biokemiske formel, som de hormoner vi mennesker har i kroppen.

Planteøstrogener, som for eksempel rødkløver, er IKKE biokemisk magen til kroppens egne hormoner og er altså fremmede for kroppen. Planteøstrogenernes virkning på kroppen er ikke undersøgt lige så grundigt som bioidentiske hormoner – og vi kender endnu ikke de langsigtede konsekvenser af brugen af for eksempel rødkløver. Men forskningen tyder på, at rødkløver får det potente østradiol til at stige, og det er netop for meget østradiol i kroppen, som kan øge risikoen for kræft, hvis østradiol ikke afbalanceres af hormonet progesteron.

Historien om bioidentiske hormoner

Bioidentiske hormoner blev opdaget og taget i brug af udenlandske læger i starten af 1900-tallet. Senere kom de kunstige hormoner til som p-pillen. Inden for lægeverdenen blev/bliver der ofte ikke skelnet imellem om et hormon er kunstigt eller bioidentisk medmindre, der er tale hormonbehandling i forhold til fertilitetsbehandling.

I 1990’erne i USA begyndte en række læger udelukkende at behandle med bioidentiske hormoner og oplevede, at deres patienter ikke fik bivirkninger ved korrekt dosering i forhold til hormon-mangler i kroppen ud fra hormontests. Lægerne udviklede således over årene terapiformen BHRT – Bioidentical Hormone Replacement Therapy på baggrund af deres erfaringer med patienterne, og igennem årene er deres behandlingsform blevet underbygget med forskning.

Der er forskellige retninger inden for BHRT og NHT – Naturlig Hormonterapi®, som jeg arbejder med, læner sig op ad den amerikanske læge John R. Lee’s indgangsvinkel til brugen af bioidentiske hormoner som terapiform, der handler om at skabe balance i kroppen ved hjælp af mindst mulige dosis af bioidentiske hormoner udfra, hvilke mangler og ubalancer som en hormontest vil kunne vise. Dertil kommer, at bioidentiske hormoner kun er en del af Naturlig Hormonterapi, hvor kost- og livsstilsændringer samt gavnlige kosttilskud for: hormonproducerende kirtler, kroppens celler og organer også spiller en væsentlig rolle.

Bemærkelsesværdige forskningsstudier med bioidentiske hormoner og overgangsaldersymptomer

Et nævneværdigt forskningsstudie er blandt andet det franske E3N-studie* fra 2008 med ca. 80.000 kvinder i overgangsalderen, menopausen, som blev fulgt i over 12 år.

Studiet viste, at kvinder som fik bioidentisk østradiol, sammen med BIOIDENTISK progesteron IKKE havde nogen øget risiko for brystkræft. Hvorimod de kvinder som var i konventionel hormonbehandling med bioidentisk østradiol, kombineret med progestiner, det vil sige KUNSTIGT progesteron-lignende-hormon, havde en øget risiko for brystkræft! 

*Kilde: ”Fournier A et al.: Unequael risks for breast cancer associatied with different hormone replacement therapies: result from the E3N cohort study.” Breast Cancer Research and Treatment, Jan. 2008.

Selvom det er velkendt, at konventionel hormonbehandling med bioidentisk østradiol og progestiner/kunstigt progesteron-lignende hormon som hormonspiral, øger risikoen for brystkræft, er det denne behandling som traditionelt set tilbydes danske kvinder. Derfor fravælger flere og flere kvinder ofte denne behandling og søger alternativer, som Naturlig Hormonterapi.

Et andet forskningsforsøg fra 2013*, med kvinder i overgangsalderen, som i 3 år fik bioidentiske hormoner, viste, at behandlingen var yderst effektiv i forhold til deres symptomer som hedeture, dårlig nattesøvn, nedsat sexlyst og søvnbesvær. Samtidig viste forsøget, at behandlingen med bioidentiske hormoner gav nedsat risiko for hjerte/kar-sygdomme, kræft og autoimmune sygdomme som leddegigt og sklerose.

Risikoen for disse sygdomme var altså MINDRE, end hvis kvinderne IKKE havde fået behandling med bioidentiske hormoner. Jeg gentager, studiet viste, at kvinderne forebyggede en række sygdomme ved at komme i hormonbehandling med bioidentiske hormoner, end hvis de ikke fik behandling med hormoner. 

*Kilde: Stephenson K: ”The effects of compounded bioidentical transdermal hormone therapy on hemostatic, inflammatory, immune factors:cardiovascular biomarkers; quality-of-life measures; and health outcomes in perimenopausal and postmenopausal woman.” Int J Pharm Compd. 2013 Jan-Feb.

Er du helt forvirret i forhold til hormonbehandling og overgangsaldersymptomer?

Hvis du er, så kan jeg virkelig godt forstå det. For det ER indviklet. Jeg vil prøve at gøre det lidt enklere.

Det handler om, at kroppens hormonsystem skal være i balance. For meget østradiol i kroppen kan øge risikoen for kræft, hvis det ikke afbalanceres af progesteron. Når lægen i dag udskriver bioidentisk østradiol i forhold til overgangsalderbesvær, så måles der ofte ikke på, om der overhovedet ER mangel på østradiol i kroppen, desuden kombineres østradiol med kunstigt progesteron-lignende-hormon som for eksempel en hormonspiral for at beskytte mod livmoderkræft, men samtidig øges risikoen for brystkræft.

I mit og mine kollegers arbejde som NHT-vejledere, ser vi udfra hormontests meget sjælden mangel på østradiol hos kvinder i overgangsalderen, men tværtimod for MEGET østradiol og mangel på progesteron samt mangel på østrogenet østriol – det såkaldte “blære-slimhinde-hormon”. Så ofte vil en vejledning af en kvinde med overgangsaldersymptomer bestå af vejledning i tilskud af bioidentisk progesteron og eventuelt bioidentisk østriol samt sænkelse af kroppens østradiol-niveau med mere.

Hvor får man bioidentiske hormoner fra, og i hvilken form findes de?

I Danmark fås bioidentisk ØSTRIOL (blære-slimhindehormonet) i håndkøb på apoteket som creme eller vagitorier, dog anbefaler NHT-vejledere aldrig at tage østrogener uden samtidig brug af progesteron. Bioidentisk progesteron er receptpligtigt i Danmark og udskrives traditionelt set kun ved fertilitetsbehandling. I visse andre EU-lande fås bioidentisk progesteron i håndkøb på apoteket; typisk som creme eller gel. Det er lovligt at købe bioidentisk progesteron fra europæiske online-apoteker til eget brug, hvis bioidentisk progesteron er i håndkøb i det pågældende land.

Bioidentiske hormoner bør desuden tages transdermalt, det vil sige, igennem huden som for eksempel creme eller via skeden som vagitorier og ikke som piller, da pillerne skal passere mave/tarm-systemet og leveren, hvilket kan medføre omdannelse til uhensigtmæssige hormoner – dette er dog ikke set ved bioidentisk progesteron i pilleform, men pillerne optages ringere end hormoncremen igennem huden.

Jeg har erfaring på egen krop med Naturlig Hormonterapi

Selv har jeg stor glæde af Naturlig Hormonterapi på grund af PCOS, følger af kronisk stress og udbrændthed som medførte lavt stofskifte og PMS med humørsvingninger, ømme bryster og menstruationssmerter samt yoyo-vægt.

Jeg er oprindeligt uddannet cand.ling.merc, men i dag hjælper jeg andre kvinder som mig selv, som søger et alternativ til deres symptomer frem for symptombehandling med kunstige hormoner som p-piller eller hormonspiraler eller kvinder i overgangsalderen, som ønsker et alternativ til den traditionelle hormonbehandling.

Det er IKKE meningen, at vi skal lide på grund af hormonelle ubalancer. Naturlig Hormonterapi blev min hjælp til bedre velvære, og det er mig en stor glæde at se, hvordan jeg hjælper mine klienter til at opnå bedre livskvalitet.

Læs mere om min vejledning her

NHT Naturlig Hormonterapi® udspringer fra videnskabelig forskning

Ægteparret Anette og Jens-Ole Paulin står bag NHT Naturlig Hormonterapi® og uddanner NHT-vejledere, og sammen har de skrevet bogen ”Naturlig Hormonterapi – et opgør med østrogenmyten”.

Bogen gennemgår 70 års forskning med mere end 250 forskningsstudier med bioidentiske hormoner – og fremlægger, hvordan bioidentiske hormoner samt en flerspektret indsats med kost og livsstilændringer kan rette op på hormonelle ubalancer – samt forebygge hormonrelaterede sygdomme.

Kapitlet “Når vi mister balancen” fungerer desuden som et opslagsværk, hvor man kan læse om forskningen i bioidentiske hormoner i forhold til forskellige lidelser som “PMS”, “hedeture” og “graviditetsproblemer” og samtidig få konkrete anbefalinger i forhold til genopretningen af ubalancerne.

Jeg anbefaler alle med hormonelle ubalancer at læse bogen. Den kan lånes på biblioteket, købes i boghandleren eller i min klinik. 

Kærlig hilsen
Cecilie Zeuthen,
Hormonterapeut i Naturlig hormonterapi® 

>