3 råd mod PMS

Her kommer allerførst lidt facts om PMS – præmenstruelt syndrom.

Vidste du, at 75% af kvinder i den fertile alder (kvinder der har menstruation) oplever i større eller mindre grad PMS-symptomer op til menstruationen – og måske også de første par dage under blødningen?

Ca. 5% er så hårdt ramt, at de må sygemelde sig.

Symptomerne på PMS kan være:

  • irritation
  • nedstemthed/tristhed
  • grådtendens
  • raseri
  • ømme bryster
  • væskeansamlinger
  • uren hud
  • menstruationssmerter

I det offentlige sundhedssystem behandles de svære tilfælde med p-piller eller ANTI-depressiv.
Kilde: sundhed.dk

Det gør mig oprigtigt trist, at så mange kvinder lider hver måned. Og det gør mig rigtig trist, at der behandles med p-piller og anti-depressiv, når PMS skyldes hormonel ubalance, som der kan rettes op på på en naturlig måde

Jeg har efterhånden hjulpet rigtig mange kvinder med PMS – alt afhængig af, hvor hårdt ramt de er, så er de enten blevet stort set fri for deres symptomer eller er nede på 1-4 dage med PMS om måneden. Og her taler vi kvinder, som måske har døjet med PMS 7-14 dage om måneden.

Her kommer de 3 råd mod PMS

1. Sænk stressen 

PMS skyldes først og fremmest såkaldt østrogendominans, hvor der er for lidt af hormonet PROGESTERON, feel-good-hormonet, i forhold til østrogenet ØSTRADIOL.

Hver gang der udløses stress-hormoner som CORTISOL, så sænkes PROGESTERON.

Vi udløser ALLE stress-hormoner i løbet af dagen, men jo mere vi kan sørge for at bringe nervesystemet i ro og aktivere det såkaldte parasympatiske system, jo mere booster vi vores PROGESTERON.

Du har måske også selv lagt mærke til, at jo mere stresset du er – jo flere PMS-symptomer får du, hvor du op til menstruationen måske bliver mere moodie. Til tider trist, til tider irritabel, til tider grådlabil, til tider rasende… 

Så sørg for at lægge små ÅNDEHULLER ind i hverdagen, hvor du får trukket vejret dybt og får RO på nervesystemet.

Det kan være alt fra en rolig gåtur i naturen, yoga/meditation/en lur til at nørkle med dit håndarbejde. Når kroppen og hovedet slapper af, så højner du dit PROGESTERON, det såkaldte feel-good-hormon, og dermed afhjælper du din PMS. 

Nogle gange kan ens MANGEL på progesteron være så STOR, at det kan være behjælpeligt med et tilskud af bioidentisk progesteron. Du kan læse mere om, hvad bioidentisk hormoner er, herunder progesteron – i et andet blogindlæg, som du finder her.

OBS: Progesteron falder naturligt hos en kvinde efter, hun er passeret de 35 år.

Desuden har kvinder med PCO(S), og endometriose ofte MEGET lave progesteron-niveauer. 

En hormontest hos mig kan be- eller afkræfte, om et tilskud med bioidentisk progesteron vil være gavnligt.

2. Kosttilskud – B-vitaminer  og  fiskeolie 

Et tilskud med ekstra B-vitaminer specielt B6 har vist sig at være gavnligt for PMS. Men sætter man ikke ind over for stress-niveauet og ser på kosten, så er B-vitaminer ikke i sig selv et mirakelmiddel, men det kan være et rigtig godt supplement. B-vitaminerne er en familie, og kroppen kan bedst lide at få alle B-vitaminerne samlet fremfor én af B-vitaminerne. 

Jeg anbefaler, derfor et B-vitamin-kompleks. Selv er jeg glad for “Omni-B-active” fra Biosym, men også “Mega-B-stress” fra Solaray er et godt mærke med methylerede B-vitaminer, der sørger for høj optagelighed. (Dette er ikke en reklame).

Du har sikkert hørt mange gange før, at fiskeolie/omega-3-fedtsyrer er sundt, men hvorfor? I forhold til hormonel balance, så handler det om, at fiskeolie sænker inflammation i kroppen.

Hvis cellemembranen er inflammeret på grund af UBALANCE imellem omega-3- og omega-6-fedtsyrer, så kan kønshormonerne som PROGESTERON have svært ved at trænge igennem cellemembranen og aflevere sit budskab til cellen.

Og man kan derfor få symptomer på for lavt progesteron, der puster til PMS’en.

Omega-3-fedtsyrer findes blandt andet i fede fisk, og omega-6-fedtsyrer findes i rigtig mange fødevarer som friturolie, solsikkeolie herunder majonæse, købekager, svinekød, chips…

I den vestlige befolkning har vi en tendens til at indtage LANGT mere omega-6 end omega-3.

Jeg anbefaler derfor et dagligt tilskud med fiskeolie/Omega-3, og sørg for at vælge en olie, som er skånsomt renset for tungmetaller. Spørg i din helsekost. Personligt tager jeg enten “Puori Omega 3” eller “Eskio-3”. (Dette er ikke reklame).

NB: Tager du nogle former for medicin eksempelvis blodfortyndende medicin, så tal med din læge om fiskeolie er ok at tage for dig. Alle kosttilskud tages på EGET ansvar.

 

3. Spis blodsukkerstabiliserende 
– undgå for meget sukker, slik, kage, hvidt brød… 

For meget sukker skaber inflammation i kroppen, og et svingende blodsukker virker som stress på kroppen – og skubber til østrogendominansen ved at sænke PROGESTEON.

Hvis du går sukkerkold – får du måske hovedpine, bliver træt, og du craver sukker, lyst brød, slik….. så vil kroppen gøre alt for, at du skal få det bedre ved at hæve blodsukkeret. Kroppen udløser derfor stress-hormoner, da stress-hormonerne får blodsukkeret til at stige, og du vil få det en lille bitte smule bedre. Men dit progesteron vil være blevet lavere og dermed kan dine PMS-symptomer bliver værre. Måske ikke lige nu og her, men i næste cyklus.

Spis derfor blodsukkerstabiliserende måltider med masser af grove grøntsager, sunde fedtstoffer som olivenolie, avocado, nødder/kerner, gammeldags kærnet smør og koldpresset kokosolie. Sørg for at få tilstrækkeligt protein fra enten kød, fisk, æg eller linser/bønner og suppler med lidt kulhydrater som rugbrød og bær/frugt.

Jeg håber, at du kunne bruge rådende. Pas på dig selv.

Kærlig hilsen
Cecilie Zeuthen,

>