Kolde kartofler indeholder “resistent stivelse”, som er næring for de gode tarmbakterier
– og påvirker blodsukkeret i mindre grad end varme kartofler!

#stabiltblodsukker #tarmbakterieguf #resistentstivelse #probiotika #præbiotika #hormonbalance

Kold kartoffelsalat er altså både godt for tarmbakterierne og dermed vores sundhed og immunforsvar – og samtidigt påvirker kolde kartofler blodsukkeret i mindre grad end varme varme kartofler. Men hvordan hænger det nu sammen? Først tager vi den med påvirkningen af blodsukkeret.

Varme kartofler indeholder en del stivelse, som får blodsukkeret til at stige – fordi stivelsen i kartoflerne nedbrydes af enzymer til sukkerarter, som optages i blodet og dermed giver en blodsukkerstigning.

Men når kartoflerne efter kogning afkøles, så omdannes en del af stivelsen til såkaldt “resistent stivelse”, som enzymerne ikke kan nedbryde til sukkerarter – og den resistente stivelse passerer dermed ufordøjet ned i tarmene uden at påvirke blodsukkeret.

Så når man spiser kolde kartofler, optager man dermed færre kulhydrater altså færre sukkerarter og dermed påvirkes blodsukkeret i mindre grad end ved indtagelse af varme kartofler.

Der vil dog stadig være noget stivelse tilbage i kartoflerne, som ikke er resistent stivelse. Den “almindelige” stivelse omdannes til sukkerarter, så er man meget sukkersensitiv eller diabetiker, så skal man være opmærksom på sit blodsukker, selvom man spiser kolde kartofler!

Resistent stivelse er en præbiotika

Så fik vi styr på, hvorfor kolde kartofler påvirker blodsukkeret i mindre grad end varme kartofler. Men, hvorfor er resistent stivelse godt for tarmbakterierne? Det er den, fordi resistent stivelse hører under betegnelsen præ-biotika, som populært sagt er bakterier (/fibrer), som er “mad” for de pro-biotiske bakterier (mælkesyrebakterier) i tarmen.

Creme fraiche indeholder probiotika

Probiotika også bedre kendt som mælkesyrebakterier findes bl.a. i fermenterede, syrnede mælkeprodukter som creme fraiche. Så når man laver kartoffelsalat med kolde kartofler og creme fraiche, så får man både præbiotika og probiotika, som styrker de gode tarmbakterierne – som dermed styrker vores tarmflora (mikrobiota) og dermed vores sundhed.

Størstedelen af vores immunforsvar, ca. 80%, sidder i tarmene,
og 95% af kroppens serotonin (lykkehormon) produceres i tarmcellerne.

Så der er altså god grund til at styrke de gode tarmbakterier med præ- og probiotika.

Lidt bonusinfo. om probiotika

Mange kender mælkesyrebakterie-tabletter til brug for forebyggelse af dårlig mave på udlandsrejser. Men de kan også bruges til at genopbygge tarmfloraen (mikrobiotaen) efter fx en antibiotika-kur (penicillin-kur) eller en længerevarende stress-periode, hvor immunforsvaret kan være svækket og man oplever at blive syg gang på gang. Probiotika hjælper også fordøjelsen ved fx oppustethed.

Probiotika kan købes som tilskud fx i kapsler. Spørg fx i Helsekosten eller på Apoteket efter et godt tilskud.

På daglig basis og som forebyggelse, kan man spise fermenterede fødevarer, som indeholder probiotika fx:

Fermenterede grøntsager som surkål (sauerkrat), eller mælkeproduktur som Kefir, Skyr, creme fraiche eller Cultura. Drikke som Vandkefir og Kumbucha er også en vej til probiotika.

Er du mere nysgerrig på præbiotika og probiotika og tarme, og hvilken betydning tarmfloraen kan have på ens helbred og velvære, så kan jeg anbefale nedenstående bøger.

Kilder:

“Tarme med charme” af Giulia Enders 
og
“Probiotika & Præbiotika” af Pugliese, Hollensberg og Gylling Mortensen.

Opskrift: Kold kartoffelsalat 

400 – 500 g. kartofler
1 dl creme fraiche – den fede af slagsen, gerne 38% fedt.
4-5 foråsløg
1 bundt persille
Lidt salt – gerne Himmalaya eller Urtesalt på havsalt. Begge saltarter indeholder flere mineraler end almindeligt hvidt bordsalt.
Lidt sort peber

Kog kartoflerne til de er møre. Stil dem derefter på køl – gerne natten over eller, indtil de er kolde i midten og blevet mere faste i konsistensen igen – så er der nemlig dannet resistens stivelse.

Hak forårsløg og persille fint og bland hele molevitten, kartofler, creme fraiche, persille, forårsløg og smag til med salt og peber.

Og velbekomme – og guf løs – både dig og dine tarmebakterier.

>