Guide: Sådan undgår du at gentage gamle mønstre og falde i igen

Du skal gå på opdagelse i, hvad der gør, at du spiser sødt/snacks, som ikke var din hensigt.

Du skal altså finde ÅRSAGEN.

ØVELSE:
Stop op og giv dig selv 1 minut.

Overvej i det ene minut, hvorfor du får lyst til at spise/drikke noget sødt eller spise junkfood? Måske kan du nå at stoppe din handling, inden du spiser noget, som ikke var dit ønske!

Skyldes det for eksempel et lavt blodsukker, fordi du ikke fik spist et godt mættende måltid og derfor får lyst til slik, kage osv. Eller er du ked af det og får lyst til at dulme dine følelser ved at spise noget sødt.

Gå på opdagelse i, hvad der spænder ben for dine sunde intentioner.

Når du kender dine STØRSTE årsager til, at du får lyst til at spise ting, som du egentlig ikke ville spise, så er det nemmere at handle og tage et andet valg.

Det handler om at få INDSIGT i vaner for at kunne ændre dem!


Eksempler på ÅRSAGER:
 

 • EKSEMPEL 1 – jeg fik lavt blodsukker om eftermiddagen!

  Jeg gik sukkerkold om eftermiddagen og købte en chokoladebar på vej hjem fra arbejde.

  Årsag
  = Lavt blodsukker, fordi jeg ikke fik spist en god mættende frokost, der holder mig mæt indtil aftensmad.

  Her handler det om at få en ny vane med at spise en mættende frokost, så du ikke går sukkerkold i løbet af eftermiddagen.  Måske du også har brug for at lære, hvordan du sammensætter et måltid, så du netop undgår at gå sukkerkold.

  Måltidets sammensætning ift. grøntsager, fedtstoffer, proteiner (fx kød. fisk, bønner) og kulhydrater (fx brød og frugt), har stor betydning for, hvor længe du vil kunne holde dig mæt.

   

 • EKSEMPEL 2 – jeg spiser sødt for at dulme mine følelser

  Jeg var ked af det pga. en dårlig oplevelse på arbejdet og fik lyst til at trøste mig selv med noget sødt. Sødt udløser ”Feel good hormonerne” endorfiner, som du også kan få ved fx at dyrke sport.

  Årsag
  = En følelse. Her handler det om, at stoppe dig selv og tage et aktivt valg, om du vil give dig selv lov til at ”bedøve din følelse” ved at spise noget sødt/usundt og få udløst endorfiner – de hormoner, som får dig til at få det godt for en kort stund, indtil blodsukkeret falder igen, eller om du vil acceptere, at lige nu er du ked af det, og det er ok. Og i stedet for gøre noget godt for dig selv og give dig selv, det du i virkeligheden har brug for – nemlig omsorg.

  Måske gå en kort tur og få noget frisk luft. Skrive en sms til en, du har kær og fortælle, at du har brug for en kærlig, støttende sms, da du lige nu er lidt ked af det.

  Det er selvfølgelig nemmere sagt end gjort og kræver øvelse.

  Det kan også være, at du har brug for hjælp til at finde ud af, hvorfor du spiser på baggrund af dine følelser. Hvad er den dybere liggende årsag. Jeg hjælper mig klienter til at finde frem til kerneårsagerne og få brudt gamle mønstre. 

 • EKSEMPEL 3 – Jeg kan ikke lide at sige nej tak til sødt i sociale sammenhænge

  Jeg var til fødselsdag og var egentlig mæt, for jeg havde spist et godt, mættende måltid hjemmefra, men bollerne, kagerne, den varme kakao, sodavanden fristede, og det blev sendt rundt ved bordet, så jeg kunne ikke sige nej tak.

  Årsag
  = En gammel vane og du ønsker ikke at skuffe andre. Du har svært ved at sige NEJ TAK. Du skal indarbejde en ny vane, at det er ok at sige nej tak.  Du vælger SELV aktivt, hvor meget du vil spise og drikke. Du drikker fx kaffe/the og vand. Du smager en halv bolle og et lille stykke lagkage og nyder det i fulde drag og siger nej tak til anden runde af lækkerierne.

  Eller du vælger helt at sige nej tak til kage og boller, hvis du ved, at du vil have svært ved kun at spise lidt. Her kan du have lidt nødder eller mørk chokolade med i tasken, som vil påvirke dit blodsukker i mindre grad.

  Og det kan være en udfordring at sige nej tak til søde sager i sociale sammenhænge. Find DIN måde at håndtere det på.

  For nogle kan det være rart at fortælle folk omkring en, at man bliver glad, hvis der fx er lidt mørk chokolade, nødder og bær, da du prøver at undgå at spise for eksempel kage og boller.

  Andre ønsker ikke opmærksomheden omkring en kostændring og finder deres egen måde at håndtere det på – og siger måske “Jeg har lige spist, så jeg venter lige lidt med at smage, men det ser lækkert ud”. Og så undgår de måske helt at smage, da der senere kan være andre aktiviteter igang til arrangementet som gåtur eller leg med børn til arrangementet.

Og her til sidst vil jeg slutte af med dette råd:
HUSK at rose dig selv og tale pænt til dig selv, så vil din krop og tanker meget bedre samarbejde med dig omkring en sundere livsstil! 

God fornøjelse med at gå på opdagelse og finde dine årsager til, at du spiser noget, som du ikke ønskede.

Når du kender ÅRSAGERNE til, at du “falder i”, så er du godt på vej til at kunne ændre dine vaner.

Og husk små skridt bliver til mange skridt – én vaneændring ad gangen kan for nogle være en god tilgang i stedet for at ændre alt på en gang!

Kærlig hilsen
Cecilie Zeuthen,
Kost- og livsstilvejleder,
NHT-vejleder i Naturlig hormonterapi®

____________________

Ønsker du at slippe sukkertrangen og tabe kilo?
Så kan en sundere livsstil med et stabilt blodsukker være løsningen! 

Læs mere om, hvordan jeg kan hjælpe dig.

Kost- og livsstilsvejledning

 

>