Sådan spiste jeg mig fra PCO(S)

Som 17-årig havde jeg endnu ikke haft nogen regelmæssig cyklus, og jeg døjede med uren hud. En gynækolog konstaterede, at jeg havde forhøjet mandligt kønshormon, testosteron. – og jeg fik en recept på p-piller for at bringe ”balance” i kønshormonerne og min cyklus.

Jeg led desuden ofte af hovedpine og en ustyrlig sukkertrang. På grund af min hang til søde sager, så kæmpede jeg med at holde vægten nede ved at dyrke hård motion 3-4 gange om ugen.

P-piller skaber hormonel ubalance

P-Pillerne skabte en kunstig cyklus, hvilket jeg dengang troede var helt fint. I dag ved jeg, at p-pillerne ikke kan bringe balance i kønshormonerne, men tværtimod være årsag til større ubalance i hormonerne på grund af de syntetiske hormoner i form af progestiner i p-pillerne – og i andre hormonelle præventionsmidler.

Syntetiske progestiner kan blokere for kroppens egen produktion af kønshormonet progesteron, som i forvejen ofte er meget lav hos kvinder med PCO(S). For lavt niveau af progesteron betyder ofte manglende ægløsning, da de syntetiske progestiner, som sagt, blokerer for kroppens eget hormon progesteron. Derfor oplever en del kvinder- og ikke kun kvinder med PCO(S), at når de stopper med p-piller eller anden hormonel prævention, så udebliver deres menstruationer og dermed også deres ægløsning.
Kilde: Naturlig Hormonterapi. A. og J-O. Paulin, 2016.

PCO, hvad for noget?

Ca. 10 år senere efter mit besøg hos gynækologen opsøgte jeg læge igen igen på grund af min urene hud, som stadigvæk drillede på trods af p-piller. Lægen, der var en ung læge i turnus, udskrev creme mod uren hud – og sagde nærmest i en bisætning, at noget kunne tyde på, at jeg havde PCO(S) (Poly cystisk ovariessyndrom). Men jeg var jo ikke overvægtig eller havde øget hårvækst – så lægen slog det hen. I daglig tale bruges termen PCO for både PCO og PCOS.

Jeg spurgte, hvad PCO betød, og essensen af hendes svar var, at det kunne betyde, at man kunne få svært ved at få børn. Da jeg gik ud fra lægen, følte jeg mig rent sagt overrumplet. Jeg var nok lidt i chok og mest af alt sur og ked af, at hun ikke havde lavet en grundig undersøgelse af mig, inden hun kom med den udtalelse. 

Blodsukkerstabiliserende kost var nøglen

Der gik yderligere nogle år, og jeg kæmpede stadigvæk med min sukkertrang og deraf et MEGET ustabilt blodsukker, som påvirkede mit humør og ofte gav mig hovedpiner. På det tidspunkt var Low Carb-bølgen lige kommet til Danmark, og jeg begyndte at spise efter den kostretning i håbet om at få det bedre. Og jeg fik det bedre og mine PCO-symptomer forsvandt lige så stille.


Kostændringen gjorde en kæmpe forskel!

Måske synes du ikke, at der er den store forskel på de to billeder af mig, men hormonelt og mentalt er der en kæmpe forskel.

Her små 6 år senere spiser jeg stadigvæk en kost som holder mit blodsukker stabilt og dermed også holder mit insulin-niveau nede. Det er bl.a. for meget INSULIN i blodet, som skaber ubalance i kønshormonerne og er medvirkende til at forårsage PCO.

Insulin stimulerer produktionen af det mandlige kønshormon testosteron hos kvinder. Som tidligere nævnt har kvinder med PCO også ofte et meget lavt niveau af progesteron. Det kan derfor i nogle tilfælde være en yderligere hjælp at tilføre progesteron i samme form som kroppen selv producerer det. Det kaldes bioidentisk progesteron eller naturligt progesteron.

I Danmark får kvinder med PCO eller endometriose desværre først tilbudt bioidentisk progesteron ved fertilitetsudfordringer. I bl.a. Frankrig og Spanien kan bioidentisk progesteron købes frit i håndkøb på apoteket. 
Kilde: Naturlig Hormonterapi. A. og J-O. Paulin, 2016.

Spiste mig fri for PCO

Jeg blev for nogle år siden udredt for PCO, og det viste sig, at jeg har haft PCOS, men at jeg via min kostændring havde spist mig fri for PCOS. Jeg har stort set ingen PCO(S)-symptomer, så længe jeg holder mig til en blodsukkerstabiliserende kost, dyrker motion og holder mit stress-niveau nede.
Jeg er fri for hovedpiner,
fri for ubehag ved lavt blodsukker
og dermed også fri for humørsvingninger
,
jeg har en meget pænere hud,
en stabil vægt og frem for alt, så har jeg en mere regelmæssig cyklus.

Nogle gange er kosten ikke nok for at opnå hormonel balance

I nogle tilfælde kan det dog være nødvendigt at supplere med bioidentisk progesteron samt ændringer af livsstil. Derfor tilbyder jeg også NHT – Naturlig Hormonterapi®, hvor jeg tester hormonniveauerne og vejleder i at opnå hormonel balance – og dermed mindske eller blive helt fri for PCO(S)-symptomerne.

Jeg har uddannet mig til kostrådgiver og NHT®-vejleder, da jeg ønsker at hjælpe dig og andre til at opleve glæden ved en krop i balance.

Læs mere om, hvordan jeg kan hjælpe dig via kostrådgivning her.

Læs mere om, hvordan jeg kan hjælpe dig via Naturlig Hormonterapi® her

Du er altid velkommen til at få en uforpligtende snak ift., hvordan jeg kan hjælpe dig bedst muligt. 
Find kontaktinformation her

Kærlig hilsen
Cecilie Zeuthen,
Kostrådgiver, livsstilscoach
og NHT®-vejleder
samt cand.ling.merc.

>